Dizel Motora Benzin Koyarsanız Ne Olur?

Benzin istasyonuna girdiğinizde, farklı yakıt çeşitlerini gösteren farklı renkli tutamaçlar görürsünüz. Aracınız için uygun olanı yerine yanlışlıkla dizel motora benzin koyabilecek bir pompacı olabilir. Bu yazıda, depoyu benzinle doldurursanız dizel aracınıza ne olacağını ele alıyoruz. Ayrıca yakıt arasındaki farklara da bakacağız ve hasarı azaltmak için ne yapmanız gerektiğini size söyleyeceğiz.

İçerik:

Dizel ve Benzin Arasındaki Farklar

Hem dizel yakıt hem de benzin ham petrolden rafine edilir, ancak ikisinin birçok farkı vardır. Yeni başlayanlar için dizel yakıt, gazdan daha kalın bir kıvama sahip olacaktır. Aynı zamanda daha ağırdır, gazdan daha ağırdır. Benzin buharlaşırken dizel buharlaşmaz. Ayrıca, benzin yağlama özellikleri içermez, ancak dizel yakıt içerir. Dizel, ateşleme için buji kullanmayan dizel motorlarla, gazdan daha düşük sıcaklıklarda kendiliğinden tutuşur.

Dizel Motora Benzin Koyarsanız Ne Olur?

Dizel motora gaz koyarsanız, yakıt pompası veya yakıt enjektörleri gibi yakıt sistemine zarar verebilir. Bunun nedeni, gazın dizel ile aynı yağlama özelliklerine sahip olmamasıdır. Ayrıca motor iç parçalarına zarar veren kontrolsüz patlamalara neden olabilir. Deponuzu dizel yerine benzinle doldurursanız, araç motorunun başına bazı şeyler gelebilir. Dizel motorunuza benzin doldurursanız oluşabilecek sorunların daha ayrıntılı bir listesi;

Ateşleme Yok

Dizel motor sadece yakıtı ateşlemek için üretilmedi. Dizel yakıttan farklı olarak, gazın otomatik olarak tutuşması sağlanmamıştır, bu nedenle bir bujiye ihtiyaç vardır. Dizel motora gaz verildiğinde, işlemi başlatacak bujiler yoktur. Motor çalışacak olsaydı, bunun nedeni benzine yeterince dizel yakıtın karıştırılmış olmasıydı.

Yağlama Yok

Dizel yakıt, aynı zamanda motorun iç bileşenlerini de yağladığı için yağa çok benzer. Motorda benzin kullanılması, bunun yerine bir çözücü görevi gördüğü için bu yağlayıcıdan hiçbirini sağlamaz. Sadece gaz motoru kirletmekle kalmaz, aynı zamanda yağlama eksikliği başka sorunlara da neden olur. Motor çalışırsa metal parçalar birbirine sürtünecek ve hasar görecektir.

Önerilen İçerik :   2021 Yılında Çıkacak Otomobiller

Dizel Motora

Yakıt Sisteminde Hasar

Endişelenmeniz gereken sadece motor değil, aynı zamanda dizel sistemdir. Bu sistem, dizel işlemek için özel yakıt filtreleri, pompalar ve enjektörler ile kurulmuştur.  Sisteme gaz eklediğinizde hasar için kapıyı açık bırakırsınız. Aslında, hasarı onarmak için tüm yakıt sistemini değiştirmeniz gerekebilir.

Kara Duman

Dizel yakıtın parlama noktası 126 derece Fahrenheit’tir. Buna karşılık, benzinin nominal parlama noktası 70 derece Fahrenheit’tir.  Gaz, bir dizel motorda da tutuşmayacak ve çok sayıda yanmamış yakıt bırakmayacaktır. Sonuç olarak, egzozdan siyah duman çıktığını görebilirsiniz. Bu sadece sistem için tehlikeli olmakla kalmaz, aynı zamanda ek kurum nedeniyle çeşitli sensörler de hızla tıkanabilir.

Dizel Motora Gaz Koyarsanız Ne Yapmalısınız?

Motorunuza yanlış türde yakıt koyduğunuzu fark ettiğiniz an, hasarı azaltmak için adımlar atmanız gerekir. Açıkçası, panik yapmak istemezsiniz, ki bunu söylemesi yapmaktan daha kolaydır. Dizel motorunuza gaz koyarsanız şu adımları izleyin;

  • Motoru çalıştırmayın. Bir çekici gelene kadar aracın olduğu yerde oturması gerekir.
  • Kontağı açmaktan kaçının. Radyoyu açmanın zamanı değil. Anahtarı açık konumuna getirirseniz yakıt enjektörleri ve pompa devreye girecektir.
  • Halihazırda sürüyorsanız, yoldan çekin ve bir çekici gelene kadar aracı park edin.
  • Kamyonunuzu saygın bir servis merkezine çekin. İşi kendi başınıza yapabilecek durumdaysanız, aracı eve çektiriniz.
  • Tüm yakıt deposunu boşaltın ve sistemi yıkayın. Sistem hiç açılmadıysa, tüm yakıtı çıkarabilir ve herhangi bir olumsuz sonuç olmadan temizleyebilirsiniz.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir