Kamu Yönetiminin Elemanları

Kamu yönetimi, toplum ve devlet düzenlerini kesintisiz olarak işlemesi, kamunun ortak ihtiyaçlarını karşılaşmasına yönelik hizmet ve malların üretilip halka sunulmasına ilişkin idari sistemdir. Her sistemlerde olduğu gibi kamu yönetimi sistemlerinde de çeşitli elemanlardan meydana gelmektedir. Kamu yönetimi elemanları şu şekildedir;

1.) Halk

2.) Kamu Politikası

3.) Örgüt

4.) Mali Kaynak

5.) Norm Düzeni

6.) Kamu Görevlisi

Halk, bir ülkede yaşayan bireylerin, çeşitli tüketici ve üretici gruplardan, yasama organı üyeleri, siyasi liderler ve baskı gruplarından oluşmaktadır. Şüphesiz ki, kamu yönetiminin bu beşeri unsurları, diğerlerine göre daha etkileyici ve önemlidir.

kamu yönetimi

Kamu politikası, toplumsal sorunları çözümleme ve tanımlama belirlemedir. Bu da kanun yapma, idari düzenlemeleri gerçekleştirmek, alternatif çözümler arasında seçimler yapmak ve sorunları çözmek için en uygun yöntemleri belirleme ile ilgilidir. Kamu politikaları, daha çok siyasi yöneticilerin bir görevidir. Siyasi yöneticiler, belirli sorunları çözmek için izledikleri yöntemler ve aldıkları kararlarla kamu politikasını meydana getirir.

Örgüt, kamu malların ve hizmetlerin üretilmesi ve halka sunulmasının temel aracıdır. Yönetim hizmetlerinin merkez elemanıdır. Devlet, bu vasıtasıyla görevleri ve işleri yerine getirir. Devletin işlemesinde temel araçlarından olan örgüt, hizmetlerin niteliğine ve türüne göre yerel ve merkezi düzeyde olmak üzere konumlanmaktadır.

Kamu politikaları, hükümet olmak üzere çeşitli devlet dairelerinin yapmamayı ya da yapmayı da tercih ettikleri şeylerdir. Kamu politikaları, kamu görevlileri ve devlet organları tarafından oluşur. Başka bir deyiş ile kamu politikaları siyasi sistem içinde otorite olarak tanımlanır. Devlet başkanı, başbakan, bakanlar, hükümet, yasama organları, belediye meclisleri ve belediye başkanları üst düzey kamu yöneticileri ve mülki amirler gibi kişi, organlar ve kurum tarafından formüle edilmektedir.

Norm düzeni, bir ülkenin, anayasa, tüzükler, kanunlar, idari kararlar ve yönetmelikler ile bunlara ilişkin yargı makamlarının içtihatlar ve kararlardan meydana gelir. Siyasi tercihler ve ideolojik düşünceler; anayasa, idari düzenlemeler, kanunlar ve kararlar, kamu yönetimlerinin örgüt işleyişini ve yapısını düzenlemektedir.

Önerilen İçerik :   Almanya Asgari Ücreti Ne Kadar?

Kamu maliyesi, kamu yönetimlerinin yapacağı işlerin belirleyici unsurları meydana getirir. Hizmetlerin miktarı ve düzeyi, eldeki mali kaynaklara bağlıdır. Bu sebeple kamu yöneticileri, mevcut kaynakların artırılmasına ve bu kaynakların verimli ve etkin bir şekilde kullanılması sorunuyla ilgilenmektedir.

Kamu kurumlarında çeşitli statülerde görev yapan personeller, geniş anlamda kamu görevlisi olarak nitelendirilmektedir. Kamu yönetimlerinin performansı, onu işleten personelin niteliklerine bağlıdır. Bir ülkenin yönetici kadrosu, tecrübe ve bilgi yönüyle ne kadar donanımlı ise kamu hizmetlerinin düzeyi de o kadar tatminkâr ve iyi olmaktadır.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir