Naftalin Nedir, Ne İşe Yarar, Nerelerde Kullanılır?

Naftalin ham petrol veya kömür katranından yapılır. Aynı zamanda nesneler yandığında da üretilir, bu nedenle sigara dumanında, araba egzozunda ve orman yangınlarından çıkan dumanda naftalin bulunur. Böcek ilacı ve haşere kovucu olarak kullanılır. Naftalin ilk olarak 1948’de Amerika Birleşik Devletleri’nde bir pestisit olarak tescil edilmiştir. Naftalin nedir olduğunu öğrendiğinize göre ne işe yaradığını sizlere aktaralım.

İçerik:

Naftalin Nasıl Çalışır?

Naftalin gazı solunduğunda, vücut onu vücuttaki hücrelerle reaksiyona giren ve dokulara zarar veren diğer kimyasallara ayırır. Naftalinin güveleri nasıl öldürdüğü anlaşılamamıştır. Kokunun, kovucu ürünlerde hayvanları uzaklaştıracak kadar rahatsız edici olduğu düşünülmektedir.

Naftaline Maruz Kalırsanız Ne Yapmanız Gerekir?

Nefes alırsanız, cildinize bulaşırsa veya yanlışlıkla pestisit içeren bir şey yerseniz veya içerseniz bir pestisite maruz kalabilirsiniz. Bu, elinize biraz bulaşırsa ve yemek yemeden veya sigara içmeden önce yıkamazsanız olabilir. İnsanların buharları soluyarak naftaline maruz kalma olasılığı daha yüksektir. Naftalin kokusunu aldığınızda, pestisiti teneffüs ediyorsunuz. Küçük çocuklar ve evcil hayvanlar, şeker veya diğer ikramlara benzedikleri için naftalin yeme riski altındadır.

Naftalin
Naftalin nedir

Naftaline Kısa Süreli Maruz Kalmanın Bazı Belirti ve Semptomları Nelerdir?

İnsanlar, naftalin buharlarına maruz kaldıktan sonra baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi veya kusma olabilmektedir. Birisi yeterince buharı solursa veya naftalin içeren bir naftalin yerse, hemolitik anemi gelişebilir. Bu, kırmızı kan hücrelerinin parçalandığı ve artık oksijeni gerektiği gibi taşımadığı zamandır. Küçük çocuklarda ayrıca naftalin yedikten sonra ishal, ateş, karın ağrısı ve rengi değişmiş idrarla ağrılı idrara çıkma görülmüştür. Naftalin yemiş köpeklerde uyuşukluk, kusma, ishal, iştahsızlık ve titreme olabilir.

Daha sonra yıkanmadan naftalin içinde saklanan giysiler, giysi, bebek bezi veya battaniye giyen bebeklerde kansızlığa neden olmuştur. Kalıtsal enzim eksikliği olan kişiler, normal enzim seviyelerine sahip kişilere göre çok daha fazla anemi riski altındadır.

Önerilen İçerik :   Ön Cam Çatlak Tamiri

Naftalinin Kanser Gelişimine Katkıda Bulunma Olasılığı Var Mı?

Hayvan çalışmaları, naftalinin kansere neden olabileceğini öne sürdü. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), naftalinin insanlar için muhtemelen kanserojen olduğu sonucuna varmıştır. ABD EPA, yine hayvan çalışmalarına dayanarak, naftalini olası bir insan kanserojeni olarak sınıflandırdı.

Ortamdaki Naftalin Ne Olur?

Ortamdaki çoğu naftalin gaza dönüşecektir. Bir kısmı bitkiler tarafından alınabileceği toprağa bağlı olabilir. Ayrıca havadan bitki yapraklarına da bırakılabilir. Naftalin bakteri, mantar, hava ve güneş ışığı tarafından parçalanır. Atık su arıtma tesisi deşarjında ​​naftalin bulunmuştur. Naftalin ve yeraltı suyu hakkında bilgi bulunamadı. Yarı ömrü ortamında naftalin havada az bir gün, toprakta fazla 80 gün arasında değişebilir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir