Osmanlı İmparatorluğu Tarihi

Osmanlılar, Rum Selçuklu Sultanlığı’nın yıkılmasından sonra ortaya çıkan beyliklerden biriydi. Zamanla bir imparatorluğa dönüşen Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihiyle ilgili gerçekleri bu yazıda bulabilirsiniz. Osmanlı İmparatorluğu yükselişini ve düşüşünü olabildiğince haritalar ve çeşitli görseller üzerinde anlatmaya çalışacağız.

İçerik:

Osmanlı İmparatorluğu’nun Kuruluşu

Osmanlı Devleti’nin temeli, günümüzde dizilere de konu olan Ertuğrul Gazi sayesinde atıldı. Kuzeybatı Anadolu’nun Söğüt ve Domaniç yaylalarına yerleşen Osmanlılar oldukça stratejik bir bölgede yer alıyorlardı.

İmparatorluğun Kurucu Sultanları

Osman Gazi, babası Ertuğrul Gazi’den bir savaşçı aşiret miras almıştır. Ordu kuran ve stratejik yerleri ele geçiren Osman, Osmanlıları bölgesinde yükselen bir güce dönüştürdü. Osman’ın oğlu Orhan, Osmanlı İmparatorluğu için çığır açan fetihler yapan ilk hükümdar oldu. İznik ve Bursa gibi iki önemli şehri devralan Orhan, Bursa’yı Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti ilan etti. Osmanlı’nın kuruluşu Osman’ın hükümdarlığı olan 1299 olarak kabul edilir. Ancak kurucu padişahlardan üçüncü padişah I. Murat, Osmanlı Devleti’ni gerçek bir devlet yaptı. Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk topçu birliğini kuran ve yeniçeri ordusunu organize eden I. Murat, Avrupa’nın içlerine doğru ilerledi. Yetenekli bir komutan olan I. Murat, savaş alanında öldü.

osmanlı imparatorluğu

Zaman İçinde Osmanlı İmparatorluğu Haritası

Yukarıda gördüğünüz Osmanlı İmparatorluğu haritası, imparatorluğun zaman içindeki yayılımını göstermektedir. Bu fetihler, Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselişi sırasında 1299 ile 1699 arasındaki 400 yıl içinde gerçekleşti. Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümünü takip eden yıllarda zirveye ulaşan Osmanlı İmparatorluğu, 1700’lü yıllardan itibaren asırlık bir düşüş yaşadı.

Osmanlı İmparatorluğu haritasında görebileceğiniz başarılı dönem, ilk 10 padişah sırasında yaşandı. Bu sultanlar sırasıyla Osman Gazi, Orhan Gazi, I. Murat, I. Bayezid, Mehmed, II. Murad, II. Mehmed (Fatih), II Bayezid, I. Selim, I. Süleyman (Kanuni).

Önerilen İçerik :   Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Alfabeler

Osmanlı Piyade: Yeniçeriler

Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselişi sırasında, itici gücü elit piyade birlikleriydi. Yeniçeriler adı verilen bu birimler, Balkanlar’daki köylerden toplanan Hıristiyan çocuklardan oluşuyordu.

İstanbul’a getirilen ve askeri eğitim alan bu çocuklar tam asker olarak büyüyorlardı. Gelecek vadedenler özel olarak seçilerek Topkapı Sarayı’ndaki okula gönderildi. Enderun adlı imparatorluk okulu, Topkapı Sarayı’nın 3. avlusunda bulunuyordu. Padişahın oğulları ile büyüyen bu çocuklar geleceğin üst düzey bürokratları oldular. Selim’in oğlu Süleyman, İbrahim ile Enderun’da büyüdü. Süleyman, muhteşem denilecek bir kariyer inşa ederken, arkasındaki gizli güç Sadrazam İbrahim Paşa idi. İkilinin dostluğu Enderun Okulu’nda çocukken başladı.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir