Sosyal Hizmetler Bölümü Nedir Ne İş Yapar Maaşları

2 yıllık Sosyal Hizmetler bölümü, ülkemizde ihtiyaç duyulan bir bölümdür. Sizlerde takdir edersiniz ki ülkemizde şiddete maruz kalan pek çok çocuk ve kadın var. Sokakta yaşayan insanların sayısı da az değildir. Sosyal Hizmetler bölümünün temel amacı herhangi bir nedenle yardıma muhtaç kalan insanlara yardım elini uzatmak, yardıma muhtaç insanların barındıkları kurumlarda görev yapabilecek meslek elemanları yetiştirmektir. Sosyal Hizmetler bölümü 2 yıllık eğitim veren bir ön lisans programıdır. İsim olarak buna benzer bir lisans programı da bulunur. Her ikisini de karıştırmamanız gerekir. Şayet sizde iki yıllık Sosyal Hizmetler bölümünü merak ediyorsanız ve üniversite tercihleriniz arasında düşünüyorsanız, bölüm hakkında hazırladığımız bu yazı fazlasıyla işinize yarayacaktır.

İçerik:

Sosyal Hizmetler Bölümü Nedir?

Sosyal Hizmetler özellikle bakıma ve yardıma muhtaç olan bireylerin yaşadığı ve barındığı devlet kurumlarıyla özel sektörde bazı birimlerde görev alacak deneyimli meslek mensupları yetiştiren bir ön lisans bölümüdür. Kazandığınız puana göre bölümü dilerseniz devlet üniversitelerinde parasız olarak veya özel üniversitelerde ücretli olarak öğrenim görebilirsiniz.

Sosyal Hizmetler Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Ön lisans Sosyal Hizmetler eğitim görmek isteyenler YKS’ye girerek TYT puan türünde yeterli puanı alarak bölümü tercih edebilirler. Tercih hakkı kazanabilmek için 150 puan almanız gerekse de bölüme yerleşme taban puanları devlet üniversitelerinde daha yüksek olmaktadır.

Sosyal Hizmetler İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?

Sosyal Hizmetler mezunları gerek özel kuruluşlarda gerekse de çeşitli kamu kurumlarında çalışma imkanına sahiptir. Resmi kurumlarda memur statüsü ile görev almak için iki yılda bir gerçekleşen KPSS ön lisans oturumuna katılmaları ve yeterli puanı almaları gerekir. Ancak özel sektörlerde KPSS şartı aranmamaktadır. Şayet sizlerde aranan özelliklere sahipseniz, bireysel başvurularla herhangi bir özel kuruluş ve kurumlarda işe başlayabilirsiniz. İki yıllık Sosyal Hizmetler iş olanakları şu şekildedir:

  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına Bağlı Kuruluşların Çeşitli Birimlerde
  • Çocuk Esirgeme Kurumu
  • Devlet Yurdu
  • Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi
  • Engellilere Yönelik Özel Eğitim Kuruluşlar
  • Huzurevi
  • Kadın Sığınma Evi
  • Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıfları
  • Yaşlı Bakım Merkezi
  • Belediyelerin Sosyal Yardım ve Hizmet Birimi
Önerilen İçerik :   İkinci Öğretim Saatleri Kaçta Başlar Kaçta Biter - 2022

Sosyal Hizmetler Bölümü Ne İş Yapar?

Sosyal Hizmetler bölümünü bitiren kişiler Sosyal Çalışmacı unvanını alır. Görev alacakları kuruma göre yaptıkları işler değişmektedir. Başlıca görevler şu şekildedir;

  • Bakıma ve korumaya muhtaç bireylerin çeşitli problemlerini çözmeye çalışır.
  • Bu problemler toplum içerisinde azaltılması ve artması için çeşitli araştırmalar yapar ve gerekli tedbirleri alır.
  • Bakıma muhtaç olan yaşlıların huzurevine yerleştirilmesini sağlamaktadır.
  • Kimsesi olmayan çocukların çeşitli devlet kurumlarına yerleştirmeleri için gerekli çalışmaları üstlenir.
  • Fakirlikle boğuşan, maddi yardımlara ihtiyaç duyan insanları belirleyerek bu kişilere gereken yardımların yapılmasını sağlamaktadır.
  • Muhtaç insanlara yardım edilmesi için lazım olan maddi kaynakların temin edilmesi sağlanır.

Sosyal Hizmetler Bölümü

2 Yıllık Sosyal Hizmetler Maaşı

Kamuda çalışanlar Sosyal Hizmetlerin maaşları 5000 ile 7500 lira arasında değişkenlik göstermektedir. Özel sektörde alınan maaşlar genellikle asgari ücret seviyelerindedir. Kişinin çalıştığı kurum veya bulunduğu derece ve kadem maaşın daha düşük veya yüksek olmasına neden olabilmektedir.

Sosyal Hizmetler Bölümü Atamaları

2017 yıllarında yapılan bir KPSS atamasında yaklaşık 90 puan alınmış ve iki yıllık Sosyal Hizmetler KPSS taban puanı 87 ile 92 olmuştur. 2019 yıllarında ise sadece bir kişi 90 ile 95 arası puan ile atanmıştır. Genel atama puanları 87 ile 95 arasında değişmektedir.

Sosyal Hizmetler Dikey Geçiş Bölümleri

Sosyal Hizmetler iki yıllık mezunlar geçiş yapabileceği 2 bölüm vardır. Bunlardan bir tanesi Sosyal Hizmet, diğeri ise sosyoloji bölümüdür. DGS’de başarılı olarak bu iki bölümden herhangi bir tanesine dikey geçiş yaparak eğitim hayatınıza 3. Sınıftan devam edebilirsiniz. Sosyal Hizmetler Dikey Geçiş Bölümleri az önce bahsettiğimiz gibi şunlardır;

  • Sosyoloji
  • Sosyal Hizmet

Sosyal Hizmetler Mezunu Kreşte Ne İş Yapar?

Kreşler 0 ile 36 ay arası çocuklar için bakımların yapıldığı zihinsel, fiziksel ve psiko sosyal gelişimlerini desteklemek amacı ile hizmet veren kurumlardır. Sosyal Hizmetler mezunu kreşte ne işler yapmaktadır;

  • Gelişim çağında olan çocuklara hazırlanmış programı uygulamak
  • Kreşte beslenmeleri ve sağlık durumlarını rutin olarak kontrol etme
  • 0 ile 36 ay arası çocukların bakımı, beslenme ve eğitimleri sağlamak
Önerilen İçerik :   Eğitimde Oyunlaştırma: Oyunlar Öğrenme Sürecinde Nasıl Kullanılabilir?

Sosyal Hizmetler Bölümü Yorumlar

Bölümde geçmişte umut vardı; fakat zaman geçtikçe bölümün iş imkanları daralmaktadır. Bu durumun en büyük nedeni de bölümün hem birçok ücretli üniversitede hem de Anadolu Üniversitesi açık öğretim bünyelerinde açılmasıdır. AÖF ikinci üniversite kapsamında her sene binlerce öğrenci iki yıllık Sosyal Hizmetler bölümüne puansız ve sınavsız kayıt yapabilmekte. Durum böyle olunca binlerce mezun birikmekte ve atanmak daha zor hale gelmektedir. Bu bölümü tercih edenler bilmeli ki bölümün KPSS taban puanları kolay kolay düşmemektedir. KPSS’den en az 87 almayı göze almayanlar ya bölümü tercih etmemeleri gerekir ya da bölümü bitirdikten sonra özel sektörlere razı olmaları gerekir.

Ağustos 21, 2023

Kanada Eğitim

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir