Uzay Hakkında Bilmediğimiz Bilgiler

Uzay, güneş sistemimiz ve galaksi hakkında hala bilmediğimiz o kadar çok şey var ki! Uzay çok geniş. Milyarlarca galaksi, yıldız ve kendi güneş sistemimizde henüz tam olarak keşfedilmemiş veya anlaşılmamış gezegenlerle, bilim insanlarının uzay hakkındaki bilgileri her zaman gelişiyor. Bununla birlikte, şu anda uzay hakkında bildiğimiz gerçekten harika şeyler var!

İçerik:

Uzayda Çok Fazla Su ve Oksijen Var

Su, bildiğimiz gibi yaşam için temel bir gerekliliktir ve Dünyamız, güneş sisteminde büyük okyanuslara sahip tek yer olmasına rağmen, evrendeki en yaygın bileşik sudur. Aslında, derin uzaydaki bulutlarda su molekülleri bulundu. Kısa bir zaman önce keşfedilen bir su molekülü, evrenin küçük bir köşesinde, tüm Dünya okyanuslarındaki su miktarının yaklaşık 140 trilyon katı su içeriyor.

uzay

Oksijen Bir Metaldir

Artık belirsiz bir astronomik tanım nedeniyle ve ikiden fazla proton içeren element bir “metal” olarak kabul edilir. Sırasıyla bir ve iki protona sahip olan hidrojen ve helyum metal değildir, ancak karbon, nitrojen ve hatta oksijen dahil diğer her şey bir “metal” olarak kabul edilir. Bununla birlikte, tabii ki gökbilimciler oksijenin ve diğer elementlerin çoğunun sıradan anlamda metaller olduğuna inanmazlar. Bu kelimenin garip bir kullanımıdır.

Jüpiter “Metalik” Hidrojene Sahip Olabilir

Normalde gökbilimciler, hidrojen ve helyumu metal olmayan tek iki madde olarak görürler. Bununla birlikte, muazzam basınç altında, hidrojen bile bir tür metale dönüştürülebilir. Bu, temelde bir metalin elektriksel özelliklerine sahip olduğu anlamına gelir. Bilim adamları bunu laboratuvarda doğruladılar ve bu tür “metalik” hidrojenin hem Jüpiter’in hem de Satürn’ün derin içlerinde bulunmasının iyi bir nedeni var.

Jüpiter Ayrıca 35.000 Derece Buza Sahip Olabilir

Belki de daha da garip olan şey, Jüpiter’in bulut tepelerinin derinliklerinde, basıncın çok yüksek olduğu (Dünya yüzeyindeki atmosfer basıncının milyonlarca katı), suyun ve diğer bileşiklerin katı bir kristal buzda bile var olabileceği bir bölge olma olasılığıdır. 35-40.000 derece F’de! Bu sadece Jüpiter için değil, Satürn, Uranüs ve Neptün için de geçerli olacaktır.

Önerilen İçerik :   Dünya'nın Katmanları Nelerdir?

En Sıcak Yıldızlar En Sönük Yıldızlardır

En sıcak yıldızların en parlak olacağını tahmin edebilirsiniz. Ancak iki faktör daha var. Birincisi, bir yıldız ısındıkça, enerjisinin daha fazla çıktısının görünür ışık spektrumunun ötesine geçerek ultraviyole, X-ışınları ve hatta gama ışınlarına geçmesidir. İkincisi, parlaklık veya toplam enerji çıktısının (parlaklıkla ilgili) aynı zamanda boyuta da bağlı olmasıdır. Daha küçük nesneler elektromanyetik enerjiyi yaymak için daha az alana sahiptir ve bu nedenle sıcak olmasına rağmen sönüktür. Yeni oluşan bir beyaz cüce yıldızın yüzey sıcaklıkları yaklaşık 200.000 F’dir, ancak küçük boyutları nedeniyle (Dünya’ya benzer) çok sönüktür. Daha küçük, daha sıcak ve daha sönük hala nötron yıldızlarıdır.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir