Dalgıç Pompa Nedir? Dalgıç Pompa Çeşitleri

Dalgıç pompa, dış etkene maruz kalmadan akışkan içerisinde çalışabilen pompa çeşididir. Hava ve su geçirmez yapısı bulunur. Sıvıların içerisine yerleştirilerek kullanıldığı için teknik özellikleri buna uygun olarak geliştirilmiştir. İçerisinde bulunan yağlar sıvı kaçması nedeniyle yaşanabilecek kısa devre gibi problemleri önler. Sahip olduğu çeşitli avantajlar sebebiyle pek çok yerde kullanılır.

İçerik:

Dalgıç Pompa Nedir?

Dalgıç pompa, çoğunlukla elektrik enerjisiyle çalışan ve yerin altında bulunan suyu yeryüzüne çıkaran pompadır. Şebeke elektriği ve jeneratör gibi çeşitli enerji kaynaklarıyla çalışır. İzole edilmiş yapısıyla dış faktörlerden etkilenmediği için güvenli pompa çeşididir. Çalıştığı alan sebebiyle ses yapmaz. Dayanıklı bir yapısı bulunur. Bakıma ihtiyaç duymadan çalışması ve kullanım kolaylığına sahip olması da avantajları arasında yer alır. Belirli bir alandaki kaynaklar yetersiz olduğunda yeraltından su temin edilmesini sağlar. Tek ve çok kademeli çeşitleri bulunur. Her çeşidin kullanım alanı değişiklik gösterir. Dalgıç pompasının kullanılabileceği bazı alanlar aşağıdaki gibidir:

  • Sondaj kuyusu
  • Keson kuyu
  • Havuz
  • Gölet
  • Tünel
  • Su temini
  • Kanalizasyon

Çok kademeye sahip modeller genellikle derin alanlarda kullanılır. Tek kademeli çeşitler ise daha çok kanalizasyon gibi yapılarda tercih edilir.

Dalgıç Pompa Çalışma Prensibi

Dalgıç pompa tamamen akışkanın içerisine sokularak çalışır. İsmini de bu özelliğinden almıştır. Çalışması için kuyuların en dip noktasına kadar götürülmesine gerek yoktur. Dip noktanın 2 metre üstüne montaj edilerek çalıştırılabilir. Dalgıç pompalarda sızdırmaz özellikte motor bulunur. Motor gövdede bulunan pervanenin dönmesini sağlar. Pervanenin dönüşü sırasında çark sıvının hızlanmasına sebep olur. Bu süreç sıvının tahliye hattına girmesiyle yani su çıkarılmasıyla sonuçlanır. Dalgıç pompa panosu koruma ve otomasyonu sağlar. Pompadan verim alınması için seçim yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Bunlar kuyunun debisine bakmak ve pompanın debi basma özelliğini incelemektir. Kuyuya uygun şartları taşıyan pompa seçenekleri tercih edilebilir. Pompanın çalışması için kuyunun içi temizlenir. Kuyudaki kum gibi çeşitli partiküller pompanın işletme limitini aşmamalıdır. Klasik dalgıç pompaları 30 derecenin altı için uygundur. Bu sıcaklığın üstünde bir çalışma alanı seçildiğinde özel olarak geliştirilmiş ürünler tercih edilmelidir. Sistem temiz sularda kullanmak üzere geliştirilmiştir. Pompa geniş hacimli, havuz gibi yerlerde kullanılırken soğutma gömleğine ihtiyaç duyulabilir. Dalgıç pompasının çalışması manometreyle takip edilir. Manometre aracılığıyla sistem hakkındaki bilgiler alınır. Çalışmayı daha iyi takip edebilmek için ilave ekipmanlar kullanılır. Voltmetre, ampermetre gibi çeşitli cihazlarla akım ve voltaj izlenir. Sistemin sorunsuz çalışması için elektrik panosundaki elektrot ayarı da yapılmalıdır. Akım ayarı motordaki etikete bakarak yapılır. Etiketin üstünde belirtilen sayıların üstüne çıkılması sisteme zarar verebilir. Pompa çalıştırılmadan kuru çalışma koruması kontrol edilmelidir. Koruma sistemi bir veya iki elektrot ile sağlanıyorsa suyun normal seviyesine çıkması beklenir. Su istenen seviyeye geldikten beş dakika sonra sistem çalıştırılır. Hasar oluşmaması için kapalı genleşme havuzunun hacmi kontrol edilmeli ve motorun şalt sayısına sınırlama getirilmelidir. Bu noktalara dikkat ederek pompanın daha sorunsuz çalışması sağlanabilir.

Önerilen İçerik :   Pazaryeri Entegrasyonlarının İşletmelere Sağladığı Stratejik Avantajlar

Dalgıç Pompası Kullanırken Karşılaşılabilecek Sorunlar

Dalgıç pompası kullanırken bazı sorunlarla karşılaşmak mümkündür. Bu problemlerden birisi pompanın akışkan basmasında meydana gelen sorundur. Sorunun sebepleri vananın kapanması veya trifaze pompalarda dönüş yönünün ters olması olabilir. Basma işlemini gören boruda hasar meydana gelmesi ve çek valf parçasının tıkanması da bu soruna sebep olur. Bir diğer problem ise pompanın basma yüksekliğiyle ilgilidir. Kuyunun su seviyesi yetersiz olduğunda ve pompa aşındığında istenen yüksekliğe ulaşılamayabilir. Bu durumda aşınan parçalar yenilenmelidir. Basınç şalterinde yapılan hatalar da pompanın basma yüksekliğinin yetersiz olmasına sebep olur. Ayarları düzelttiğinizde sorun çözülür. Dalgıç pompa fiyatları ürünün hızına, basma yüksekliğine ve basınç gibi teknik özelliklerine göre değişir. MASDAF suyun etkin kullanılması hedefine sahip pompa sektörünün öncü konumundaki firmadır. MASGRUP tarafından geliştirilen dalgıç pompaları korozyona karşı dayanıklıdır. Enduro serisi mekanik salmastrayı koruyan yapısıyla uzun ömürlü bir çalışma sunar. Özel çark yapısıyla farklı su sıvılarının basılabilmesini sağlar. EnduroLite, monofaze ve kurulumu kolay bir seridir. Su transferi için markanın kaliteli ekipmanlarla geliştirdiği farklı özellikteki dalgıç pompası serilerini tercih edebilirsiniz.

 

Mayıs 1, 2024

Küçük Klavye

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir