Ebru Sanatı Nedir? Ebru Sanatında Kullanılan Ekipmanlar Nelerdir?

Ebru sanatı, mermer veya diğer taşlara benzer desenler üretebilen sulu yüzey tasarımı yöntemidir. Desenler, rengin düz su veya boyut olarak bilinen viskoz bir çözelti üzerinde yüzdürülmesinin ve daha sonra bir kağıda (veya kumaş gibi diğer yüzeylere) dikkatlice aktarılmasının sonucudur. Ebru sanatında Osmanlı döneminden kalma geleneksel çiçek figürleri çizebilirsiniz Ebru sanatını kullanarak yapabilecekleriniz sınırsızdır. İhtiyacınız olan tek şey hayal gücünüz.

Ebru Sanatı Nedir?

Ebru sanatı, yağlı bir su kabına renk pigmentlerini serpip fırçalayarak renkli desenler oluşturma ve bu deseni kağıda dönüştürme sanatıdır. Ticaretin özel aletleri, düz gül dallarına bağlı at kılı fırçaları, düğümlenmemiş çam ağacından yapılmış derin bir tepsi, doğal toprak pigmentleri, sığır safrası ve kitredir. On üçüncü yüzyılda Türkistan’da icat edildiğine inanılıyor. Bu süsleme sanatı daha sonra Çin’e, Hindistan’a, İran’a ve Anadolu’ya yayılmıştır. Selçuklu ve Osmanlı hattatları ve sanatçıları ebruyu kitap, ferman, resmi yazışma ve belgeleri süslemek için kullanmışlardır.

Ebru sanatı mermer kağıt, Türkiye’de kitapların ciltlenmesinde ve hat panolarında yaygın olarak kullanılmıştır. Doğu Türkçesinde alacalı anlamına gelen mevcut ebre kelimesi, ebrunun Orta Asya halkları tarafından bilinmiş olabileceği gerçeğine işaret etmektedir. Kökeni, nihayetinde, T’ang hanedanlığından (618-907) bir belgenin, su üzerinde beş tonlu bir boyama kağıdı işleminden bahsettiği Çin’e kadar uzanabilir. 16. yüzyıla ait erken örneklerde. Osmanlı-Türk döneminde ebru, battal (taş) formunda yani herhangi bir manipülasyon yapılmadan karşımıza çıkar. İlginçtir ki zaman içinde gelgit, hatip, bülbül yuvası, çiçekli (sırasıyla gelgit, penye, vaiz, bülbül yuvası, çiçekli vb.) türlerini veren çeşitli varyasyonlar ortaya çıkmıştır. Koleksiyonumuzdan seçilen bu yüzyılın usta mermercilerinin örnekleriyle, başlıca desenlerinden bazılarını gösteriyor.

Ebru tekniği, kitre ile boyutlandırılan hamamın yüzeyine bir oluk içinde birkaç damla öküz otu içeren renklerin serpilmesinden ibarettir. Kağıdı banyonun üzerine dikkatlice sererek, üstündeki yüzen resim kolaylıkla kağıda aktarılır; dolayısıyla her ebru eşsiz bir baskıdır. Güzel ebru sonuçları elde etmek için hafif bir ele, rafine bir tada ve suda oluşan beklenmedik desenlere açık bir zihne sahip olmak gerekir. Sabır ve iyi bir geleneksel kültür bilgisi ebru ustalarının özelliğidir.

Ebru Sanatı Nedir
Ebru Sanatı Nedir

1550’lerden sonra Avrupa’daki kitapseverler, ‘Türk gazeteleri’ olarak anılmaya başlayan ebruya değer verdiler. Koleksiyonlarında ve çeşitli amikorum kitaplarında yer alan birçok örnek bugün çeşitli müzelerde sergilenmektedir. Ayrıca, 1664 yılında Athanasius Kircher tarafından Roma’da yayınlanan “Türk usulü kağıt süsleme üzerine söylev” gibi ebru ile ilgili erken dönem metinleri, bu tür ebru sanatının bilgisini yaymaya yardımcı oldu. Sözde Türk Kağıtları’nın Avrupa’daki kitap sanatları üzerinde renkli bir etkisi olduğu konusunda bilim adamları arasında görüş birliği vardır.

Önerilen İçerik :   Kalanchoe (Kalanşo) Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Ebru sanatı, birçok resim ve tasarım tutkununun boş zamanlarında yapmaktan hoşlandığı ve özellikle farklı vesilelerle arkadaşlarına sergilediği eşsiz bir sanattır. Bununla birlikte, bu muhteşem sanat eserinin, günlük hayatta, eşyaların dekorunu ve görünümünü geliştirmek için kullanıldığı birçok uygulaması vardır. Bu desenli kağıt, Türkiye’de kitap ciltlemelerinde ve hat panolarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ebru çalışmaları genellikle resim olarak çerçevelenmekte ve dünyanın her yerinde bir dekorasyon parçası olarak kullanılmaktadır. Kağıt işi dışında desen genellikle deri, cam, kumaş, mobilya, kitap kapakları, defterler, davetiyeler ve daha birçok alanda bu sanatın kendine özgü cazibesini yansıtacak şekilde tasarlanır.

YORUMLAR

  1. Emekli olmama az kaldığı için araştırma yapıyorum. Bilgi alabileceğim oldukça detaylı çalışmalarınız var. Elinize sağlık…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir