Türkiye’deki Başlıca Dini ve Etnik Gruplar

Asya ve Avrupa kıtaları arasında yer alan Türkiye, her zaman çeşitli etnik grupların varlığına sahne olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı İmparatorluğu’nun çok uluslu, çok dinli ve çok dilli mirasının kalıntıları üzerine 1923 yılında kurulmuştur. Türkiye’deki etnik ve dini gruplar, eski Anadolu, Yunanlılar, İranlılar, Bizans İmparatorluğu vb. çeşitli uygarlıklardan etkilenmiştir. Türkler bu bölgeye göç ederek Türkleşme sürecini başlatmıştır.

Atatürk’ün Türkiye’de (1923’te) kurduğu yapı, biri Türk diğeri Sünni İslam olmak üzere iki unsuru bir araya getirerek ulus-devlet inşasına dayanmaktadır. Bu nedenle etnik ve dini, çeşitlilik ve Türk olmayan unsurlar (Kürtler vb.) ve Sünni olmayan unsurlar (Aleviler vb.) göz ardı edildi. Nüfus sayımlarında insanların din ve etnik kökenlerinin açıklanması yasaklandı. Bu nedenle etnik ve dini azınlıklar hakkında kesin rakamlar vermek mümkün değildir ve daha fazla istatistik tahmin ve spekülasyonlara dayanmaktadır. 85 milyonluk Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 70-75’i Türk, yüzde 15-25’i Kürt. Dini olarak, %99’u Müslüman ve Alevi azınlığın yaklaşık %10-30’u Türkiye’nin Sünni çoğunluğu arasında yaşıyor. Türkiye’de özel koşullar altında dini ve etnik gruplar konusu büyük önem taşımaktadır ve diğer sosyal, siyasi, güvenlik, askeri ve ekonomik gerilimler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

İçerik:

Türkiye’deki Başlıca Dini ve Etnik Gruplar

Sünni Türkler

Türk olmanın Kemalist tanımı, Türk kültürüne sahip, Türkçe konuşan ve muhtemelen Müslüman olan kişidir. Aslında Türk bakış açısına göre Türkiye Türklere aittir ve diğer etnik gruplar itaat şartıyla vatandaş olarak kabul edilmektedir.

Türkiye Alevileri

Türkiye Alevilerinin kökleri bu ülkenin tarihinde var ama Alevilerin sayısı tartışılır. Bazı istatistiklere göre, Türkiye’deki bu ana ve önemli azınlığın üyeleri yaklaşık 15 milyon veya 25 milyondur . Türkiye Alevileri temel olarak üç etnik gruba ayrılır: Türkler, Kürtler ve Araplar.

Önerilen İçerik :   Güneş Paneli Sistemleri Nedir, Avantajları Nelerdir?

Aleviler Türkiye’nin her yerine dağılmış durumda. Çoğunluğu Türkçe konuşanlar. Türkiye’de Alevilerin çoğunlukta olduğu tek Kürt il Tunceli’dir. Alevilerin bir kısmı da Azeri, Tatar, Zazadır. Aleviler Şiilerin bir kolu olarak kabul edilebilir, ancak İran Şiilerinden farklıdırlar. Onlar da Sünni değiller ve kimliklerinin Türkiye’nin geniş Sünni kimlikleri içinde eridiği gerçeğine duyarlılar. Türk siyasi kurumları Aleviliği bir inanç olarak kabul etmemektedir. Alevi gençlerin çoğu, yetkililer tarafından göz ardı edildiklerine inanıyor.

Dini

Kürtler

Kürtler, Türkiye’deki en büyük etnik ve dilsel azınlıktır. Kürtler, Kermanci, Zaza ve diğer lehçelere bölünmüş Kürtçe konuşur. Bugün çoğu tahmin, Kürtlerin Türkiye nüfusunun yüzde 15 ila 20’sini oluşturduğunu gösteriyor . Çoğunluğu Sünni Müslümanlar ve Alevi Kürtler kimlik sorunlarıyla karşı karşıya.

Kürtler tarihsel olarak ülkenin doğu ve güneydoğu bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Ancak 1950’lerin sonundan itibaren Kürt göçü önceleri gönüllü ve ekonomik motivasyonla olmuş, 1984 yılından itibaren Türk ordusu ile Kürdistan İşçi Partisi (PKK) arasındaki çatışmalar ve hatta zorunlu tehcirlerin ardından Kürtler Türkiye’deki şehirlere yerleşmişlerdir. Türkiye’nin batısı, ortası ve güneyi ve birçoğu Avrupa’ya kaçtı. Yani sadece İstanbul’da 3 milyondan fazla Kürt var ve Kürt Ezidiler ağırlıklı olarak Avrupa’ya göç etti.

Balkan Torunları

Yaklaşık 10 milyon Balkan kökenli insanın ağırlıklı olarak Türkiye’nin batı bölgelerinde yaşadığı tahmin edilmektedir. Balkan göçmenleri çoğunlukla Türkiye’nin batısında yaşıyor. Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Bosna, Arnavutluk ve Balkanların diğer bölgelerinden İslam’ı kabul etmeleri ve komşularıyla nüfus mübadelesi nedeniyle son iki yüzyılda Türkiye’ye göç eden Türk göçmenler veya yerli halklardır . Bu grubun İslami kurallara bağlılığı daha azdır (Sünni Türkler gibi).

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir