Futbolda Mevkilerin Adları, Kısaltmaları ve Görevleri

Futbolda pozisyonlar, ister tecrübeli bir oyuncu olun ister yeni başlıyor olun, bilinmesi gereken temel esaslardan biridir. Genel pozisyonlar forvet, orta saha, defans ve kalecidir.

Her pozisyonun sahada kapsadığı belirli bir alan vardır. Bu, bölgelerinin ne kadar geriye veya ileriye ve ne kadar sola veya sağa yayıldığını içerir. Forvetler, orta saha oyuncuları ve defans oyuncuları sahanın sol, orta veya sağ taraflarını kapsamalarına göre daha spesifik pozisyonlara ayrılırlar. Her pozisyonun ne kadar ileriyi veya geriyi kapsadığına ilişkin fark, daha sonra ele alacağımız belirli pozisyon tarafından belirlenir.

İçerik:

Futbol Pozisyonları

  • Kaleci
  • Defans Oyuncusu (Stoper, Libero, Bek, Kanat Beki)
  • Orta saha oyuncusu (Merkez orta saha, Defansif orta saha, Hücuma dönük orta saha, Geniş orta saha)
  • Forvet (Santrafor, İkinci forvet, Kanat oyuncusu)

Bir Takımda Kaç Futbolcu Vardır?

Her takımın sahada 11 oyuncusu vardır. Buna 10 dış saha oyuncusu ve bir kaleci dahildir. En yaygın düzen 4-4-2 olarak bilinir. Bu düzende dört savunma oyuncusu, dört orta saha oyuncusu ve iki forvet vardır.

Futbolda Mevkilerin Adları, Kısaltmaları ve Görevleri
Futbolda Mevkilerin Adları, Kısaltmaları ve Görevleri

Forvetler

Forvet oyuncuları olarak da bilinen forvetlerin temel amacı gol atmaktır. Rolleri gol atma pozisyonunda olmak üzere tasarlandığından genellikle en çok dikkat çeken oyunculardır.

Oyuna orta saha çizgisinde (sahayı ikiye bölen çizgi) başlarlar. Oyun sırasında bu oyuncular genellikle rakibin kale çizgisine (sahanın sonu) kadar ilerlerler. Genellikle kendi kalelerine orta saha çizgisinden daha fazla yaklaşmazlar. Top kendi kalelerine yakın bir yerde oyundayken, forvet oyuncularının savunma oyuncularının işlerini yapabilmeleri için orta saha çizgisi civarında kalmaları beklenir. Top tekrar kendilerine geldiğinde gol atmaya hazır olmaları gerekir.

Forvetler genellikle rakip takım topu saha dışına attığında penaltı vuruşlarını ve köşe vuruşlarını yapan oyunculardır. Genellikle oyunun başında ve devre arasında başlama vuruşunu yapmaktan sorumlu oyunculardır.

Önerilen İçerik :   Evde Egzersiz Yapmak İçin İpuçları

Merkez Forvet

Ana forvet olarak da bilinen bu tip forvetlerin ana hedefi özellikle gol atmaktır. Genellikle hücum oyunlarının ana odağıdırlar. Eğer bir takım daha defansif bir diziliş tercih ederse, bir santrfor kendini tek başına bir kaleye hücum ederken veya takımı oyuna girerken topu tutarken bulabilir.

İkinci Forvet

Destek forvet olarak da bilinen bu pozisyon, geleneksel forvet ile orta saha oyuncusu arasında bir yerde yer alır. Ana görevleri, orta forvetlere şut yaratmak için açıklardan pas vermek ve kendileri de gol atmaktır.

Kanat Oyuncuları

Bu tip forvetler sahanın sağ ya da sol tarafında taç çizgisine yakın oynayabilir. Amaçları rakip bekleri hızla çalımlarla geçmek ve topu forvete aktarmaktır. Eğer bir takım orta sahada daha dar bir dizilişle oynuyorsa, kanat oyuncusu bile kullanmayabilir.

Orta Saha Oyuncuları

Orta saha oyuncuları bir oyunda farklı roller oynamak için çok zaman harcarlar. Bu çok önemli bir pozisyondur çünkü genellikle savunma ve hücumda iyi olmaları gerekir. Ana görevlerinden bazıları şunlardır:

  • Rakip takımın kalelerine yaklaşmamasını sağlamak için savunmaya yardımcı olmak.
  • Gol atmaları için topu forvetlere aktarmak.
  • Rakip takımın kalesine doğru ilerlemek ve fırsat doğarsa gol atmak.

Bu pozisyonun alanı kime sorduğunuza bağlı olarak oldukça değişebilir. Bir orta saha oyuncusunu sahanın hemen hemen her bölgesinde görmek şaşırtıcı değildir. Ancak çoğunlukla orta sahada kalmalıdırlar. Oyunun başında forvetlerin arkasında konumlanırlar. Oyun sırasında, genellikle kendi kale çizgileri ile orta saha çizgisi arasındaki orta noktayı korurlar. Ayrıca orta saha çizgisi ile rakibin kale çizgisi arasını da kapatabilirler. Orta saha oyuncuları bazen penaltı vuruşlarını, taç atışlarını, başlama vuruşlarını ve köşe vuruşlarını kullanırlar. Bu, kimin bu konularda daha güçlü olduğuna bağlıdır.

Önerilen İçerik :   Bisikletçiler İçin Olmaz İse Olmaz Giyim Aksesuarları

Merkez Orta Saha

Bu pozisyon hücum oyunlarında ikili destek sağlar ve savunmadayken topu geri almaya çalışır. Sahanın ortasına yerleştirildikleri için maçın akışı üzerinde en fazla kontrole sahiptirler ve sahanın her iki ucundaki aksiyonu en iyi şekilde görebilirler.

Defansif Orta Saha

Bu orta saha oyuncuları ekstra koruma için defans oyuncularının önüne yerleştirilir. Takımları hücuma çıktığında genellikle geriye yaslanırlar. Ana hedefleri rakip oyuncuları çalımlamak ve potansiyel olarak onları kenarlara doğru sürmektir. Ayrıca hücuma destek veriyorlarsa diğer defans oyuncularını ve orta saha oyuncularını da koruyabilirler.

Ofansif Orta Saha

Bu, merkez orta saha ile forvetler arasında yer alan öncelikli olarak ofansif bir roldür. Bu rol sol, sağ veya merkez orta saha olarak ayrılabilir. Ana görevleri, rakibin savunmasını kesebilecek paslar bularak forvet oyuncuları için fırsatlar yaratmaktır.

Savunmacılar

Defans oyuncuları topun kendilerini geçmemesi için ellerinden gelen her şeyi yaparlar. Eğer oyunda bir süpürücü yoksa, defans oyuncuları rakip takımın gol atma yolunda kaleci dışında karşılaşacağı son pozisyondur. Bu pozisyon genellikle oyuna kendi kale sahalarına yakın başlar. Oyun sırasında genellikle kendi takımlarının yarı sahasının herhangi bir yerinde bulunabilirler. Bu, kale çizgisi ile orta saha çizgisi arasındadır.

Orta Saha

Merkez defans olarak da bilinen bu pozisyonun görevi, rakip forvet gibi oyuncuların kaleye şut çekmesini engellemektir. Sahada iki stoperin oynadığını görmek yaygındır. Sahanın belirli bir bölümünü ya da belirli bir oyuncuyu koruyabilirler.

Libero

Liberolar her zaman kullanılan bir pozisyon değildir. Bazen bir koç libero yerine dört savunma oyuncusu kullanır. Ancak, sahada bir libero kullanıldığında, kaleciye yardımcı olmak için önemli bir oyuncu olabilirler. Liberolar top kaleciye ulaşmadan önceki son savunma önlemi olabilir. Bu pozisyon genellikle savunma oyuncularının arkasında ve kalecinin önünde başlar. Genellikle orta saha çizgisini geçmezler ve kendi kale çizgilerine kadar geri gidebilirler. Ekstra yardıma ihtiyaç duyulan her yerde genellikle soldan sağa tüm sahayı kaplarlar.

Önerilen İçerik :   Futbolda 6 Pas (Altı Pas) Nedir?

Bek

Bu pozisyon sol veya sağ bek olarak ikiye ayrılabilir. Stoperin her iki yanında yer alırlar. Topu yanlarından geçirmeye ya da diğer hücum oyuncularına pas vermeye çalışan rakip kanat oyuncularına karşı savunma yaparlar. Geleneksel olarak hücum oyunlarına destek vermezler.

Kanat Bekleri

Bunlar hücum oyunlarına daha fazla dahil olan savunmacılardır. Özellikle takımda geleneksel kanat oyuncuları yoksa, genellikle sahada daha fazla genişlik kaplarlar. Hücumdayken genellikle orta sahayı desteklerler. Bu pozisyon genellikle savunmadayken rakip kanat beklerini korur.

Kaleci

Kaleci genellikle sahadayken ve oyun sırasında topa elleriyle dokunmasına izin verilen tek oyuncudur. Tek amaçları topun ağlara gitmesini engellemektir. Rakip takımın gol atmasını engellemek için her zaman kaleye yakın dururlar. Genellikle kale sahası alanını (kendi kalelerine en yakın kale sahasını oluşturan çizgiler) terk etmezler. Bunun nedeni, kale sahasının dışında olmaları halinde topa dokunamamalarıdır.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir