Akrostiş Şiir Nedir, Akrostiş Şiir Örnekleri

Akrostiş şiirler yazmak eğlencelidir ve yazma becerilerinizi ve yaratıcılığınızı geliştirmenin harika bir yoludur! Bugün dört farklı türde akrostiş şiir paylaşacağız ve kendi akrostiş şiirlerinizi nasıl yazacağınıza dair bazı ipuçları vereceğiz.

İçerik:

Akrostiş Şiir Nedir?

Akrostiş şiirler yazmaya başlamadan önce, bunların ne olduklarını ve nasıl çalıştıklarını anlamamız önemlidir! Akrostiş şiir, bir kelime veya deyim seçilerek ve kelimenin veya deyimin her harfinin kendi satırında olması için dikey olarak yazılmasıyla oluşturulan bir şiir türüdür. Şiirin her satırı, ana kelimenin bir harfine dayanmaktadır. Bazı açılardan, bir akrostiş şiir, her harfin bir kelimeyi temsil ettiği bir kısaltma gibidir. Elbette akrostiş şiir ile istediğiniz kadar kelime ve deyim kullanabilirsiniz!

Akrostiş Şiir Türleri

İşte farklı akrostiş şiir biçimlerine birkaç örnek;

  • Standart Akrostiş – Satır harfi, hecelediği kelimenin veya ifadenin ilk harfidir.
  • Çift Akrostiş – Çift akrostişte, satır harfi, hecelediği kelimenin veya ifadenin ilk ve son harfidir.
  • Orta Akrostiş – Satır harfi, hecelediği kelimenin veya ifadenin ortasında bir yerde bulunur.
  • Bitiş Akrostiş – Satır harfi, hecelediği kelimenin veya ifadenin son harfidir.

Standart akrostiş şiir, yazması en kolay 4 akrostiş şiir türüdür, bu yüzden bu yazıda buna odaklanacağız – birkaç standart akrostiş şiir yazma alıştırması yaptığınızda, daha gelişmiş biçimleri denemeye hazır olacaksınız.

akrostiş şiir
akrostiş şiir

Kelime Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İstediğiniz herhangi bir kelimeyi veya ifadeyi seçebilirsiniz, ancak kelimenizi seçerken göz önünde bulundurmak isteyebileceğiniz birkaç şey vardır.

  • Şiirinizin ne kadar uzun olmasını istiyorsunuz? Daha kısa kelimeler daha kısa şiirler olacak – daha uzun kelimeler ve ifadeler daha uzun şiirler olacak.
  • Hangi Mesajı Göndermek İstiyorsunuz? Şiiriniz herhangi bir şey hakkında olabilir, ancak şiirin tonunu ve okuyucunuza hangi mesajı ileteceğini düşünmek isteyebilirsiniz.
  • Hedef Kitleniz Kim? Eğlenmek için mi şiir yazıyorsun? Yoksa bir dergide yayınlanmak için mi yazıyorsunuz? Kitlenizi ve ilgilendikleri konuları düşünmek, bir kelime seçmenize yardımcı olabilir.
  • Yazmada Ne Kadar Tecrübelisiniz? Genç öğrencileri olan bir öğretmenseniz veya şiir yazmaya yeni başladıysanız, muhtemelen sadece 4-7 harf uzunluğunda daha kısa kelimelerle başlamak isteyeceksiniz. Uzun süredir yazıyorsanız veya ortaokul öğretmeniyseniz, daha uzun kelimeler size yaratıcı olmanız için daha fazla fırsat verecektir!
Önerilen İçerik :   Daha İyi Şiir Yazmak İçin İpuçları

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir