Dünyanın En Sıcak Katmanı Hangisidir?

Dünyanın yüzeyinden merkezine olan mesafe neredeyse 4.000 mildir – ancak gezegenimizin yapısı tek tip değildir ve aslında bazıları diğerlerinden daha sıcak olan birkaç farklı katmandan oluşur.

Yerkabuğu olarak bilinen, Dünya’nın serin, ince dış tabakası, çoğunlukla sert kayalardan oluşur ve okyanus bölgelerinde ortalama kalınlık kabaca 4 mil olmasına rağmen, kıta bölgelerinde genellikle yaklaşık 20-30 mil kalınlığındadır. Kabuğun altında, aşağı doğru yaklaşık 1.800 mil boyunca uzanan ve Dünya’nın toplam hacminin yüzde 84’ünü oluşturan manto yatıyor.

Bu katman, kabuktan daha yoğun ve çoğunlukla katı olan kaya malzemesinden oluşur, ancak yüksek basınçlar nedeniyle bazı yerel bölgelerde erime meydana gelebilir. Manto, jeolojik zaman ölçeklerinde çoğunlukla katı iken, esasen viskoz bir sıvı gibi davranır. Mantodaki basınç ve ısı genellikle derine inildikçe artar. Kabuğa daha yakın bölgelerde, sıcaklık yaklaşık 1.800 Fahrenheit derece olabilir. Bu arada, bu katmanın altındaki sıcaklıklar, 6.700 derece Fahrenheit işareti etrafında geziniyor.

Dünyanın En Sıcak Katmanı Nedir?

Mantonun altında, bir iç ve bir dış bölümden oluşan Dünya’nın çekirdeği bulunur. Dış çekirdek yaklaşık 1.400 mil uzanır ve çoğunlukla sıvı demir ve nikelden oluşur. Buradaki sıcaklıkların yaklaşık 7.200 ila 9.000 Fahrenheit derece arasında değiştiği düşünülüyor.

Bunun altında, yaklaşık 750 mil kalınlığında olan ve diğer elementlerin yanı sıra çoğunlukla demir ve az miktarda nikelden oluşan yoğun iç çekirdek bulunur. Bilim adamları, iç çekirdeğin aşırı derecede sıcak olduğunu tahmin ediyor – yaklaşık 9.000 Fahrenheit derece ile 13.000 Fahrenheit derece arasında. Bu, güneşin yüzeyindeki sıcaklıklarla karşılaştırılabilir.

Dünyanın En Sıcak Katmanı Hangisidir
Dünyanın En Sıcak Katmanı Hangisidir

Bu inanılmaz derecede yüksek sıcaklık, radyoaktif maddeler bozunurken salınan enerjiden, Dünya oluştuğunda ilk sıcaklıktan ve Dünyanın en iç kesimlerindeki inanılmaz basınçtan kaynaklanıyor. İç çekirdek inanılmaz derecede sıcakken, bilim adamları geleneksel olarak bu bölgedeki aşırı basınçların etkilerinden dolayı buradaki malzemenin katı olduğunu düşünmüşlerdir. Bununla birlikte, yakın tarihli bir çalışma, iç çekirdeğin ne katı ne de sıvı olan egzotik bir madde halinden oluşabileceğini gösterdi.

Önerilen İçerik :   Ebru Sanatı Nedir? Ebru Sanatında Kullanılan Ekipmanlar Nelerdir?

Dünyanın Çekirdeği Soğuyor mu?

Sadece çekirdek değil, tüm Dünya yaklaşık 4,5 milyar yıl önce oluştuğundan beri soğuyor. Dış sıvı çekirdek, iç çekirdeğin üzerinde dolaşırken, ısıyı uzaklaştırır ve demirin iç çekirdeğin yüzeyinde kristalleşmesine neden olarak her yıl çapını yaklaşık bir milimetre daha büyütür. Soğuma hızı sabitti, ancak bilim adamları son zamanlarda düzensiz soğumanın olduğunu keşfettiler, bu da iç çekirdeğin yüzeyinde topaklar ve tümseklere neden oldu.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir