Bitcoin Caiz Mi?

Kripto para, bir hükümet gibi merkezi bir sistem tarafından yönetilmeyen dijital paradır. Bunun yerine, Bitcoin en popüler olan blok zinciri teknolojisine dayanmaktadır. Dijital para Türkiye’de ilgi görmeye devam ettikçe, giderek daha fazla seçenek kullanılabilir hale geliyor. Şu anda piyasada 5.000’den fazla kripto para birimi var.

Bitcoin Nedir?

Bitcoin, merkezi bir otoritenin yetkisi dışında çalışan bir tür dijital para birimidir. Kripto para biriminin çatallardan kaynaklanan birkaç çeşidi vardır. Bunlara bitcoin cash, bitcoin diamond ve bitcoin gold dahildir.

Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto adı altında bir kişi veya grup tarafından oluşturuldu. Devlet denetimi, transfer gecikmeleri veya işlem ücretlerinden muaf bir ödeme yöntemi olarak kullanılması amaçlandı. Bununla birlikte, çoğu işletme ve tüketici henüz bitcoin’i bir ödeme şekli olarak benimsememiştir ve şu anda geleneksel para birimlerine meşru bir alternatif sağlamak için çok değişken.

Öncelikle, bitcoin artık bir yatırım şekli olarak kullanılıyor. Özellikleri, geleneksel para birimlerinden ziyade emtialara daha çok benziyor. Bunun nedeni, tek bir ekonominin doğrudan etkisinin ötesinde olması ve büyük ölçüde para politikası değişikliklerinden etkilenmemesidir. Bununla birlikte, Bitcoin fiyatlarını etkileyebilecek birkaç başka faktör vardır ve bunlar tüccarlar tarafından akılda tutulmalıdır.

Caiz

Bitcoin Caiz Midir?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun Bitcoin gibi sanal paraların yatırım konusunda caiz midir, Bitcoin caiz mi gibi sorulara cevap olarak aşağıdaki cevabı okuyabilirsiniz;

“Para devlet tarafından üretilen ve ülke içinde mübadele araçları olarak kullanılan, üzerinde rakamsal değeri yazılı, metal veya kağıt nesnedir. Sanal paralar ise arkasında herhangi merkezi bir finansal kuruluş olmadan kullanıcılara doğrudan ticari alışveriş imkan sunan ve her kullanıcı için özel şifrelenmiş para birimleridir.

Bir para birimlerinin para hükmünde olabilmesi için ya kıymetlerini devlet otoritelerinden almalı veya altın gibi bir değere caiz olmalıdır. Sanal paralar her ne kadar bazı kesimler tarafınca mübadele aracı olarak kullanılsa da devletin sağladığı itibari değere ve güce caiz olmaması, peşinde merkezi bir finansal kurumun bulunmayışı ve devlet güvencesi altında olmaması nedeniyle para olarak değerlendirilmemektedir.

Önerilen İçerik :   Ameliyata Girene Okunacak Dua Önerisi

Ayrıca kıymet kazanıp kaybetme hususunda spekülasyonlara açık olmaları, daha çok kara para aklama amacı benzer biçimde meşru olmayan iş ve işlemlerde rahatlıkla kullanılabilmesi ve devletin denetim ve gözetiminden uzak olması şeklinde nedenlerle sanal paraların alım satımları dinen uygun değildir. Yani Bitcoin caiz değildir.”

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir