Oreo Helal mi Haram mı?

Oreo haram mı helal mi sorusu internette araştırılmaya başlanmıştır. Sosyal medyada sıklıkla gündeme gelen Oreo haram mı helal mi sorusuna resmi açıklama yapıldı. Peki Oreo haram mı, helal mi? Sır gibi saklanan soru ilk kez ortaya çıktı!

İçerik:

Oreo Hangi Ülkenin?

Oreo, iki çikolatalı gofret arasında tatlı bir krem dolgusu olan sandviç bisküvidir. 1974 yıllarından beri “Çikolatalı sandviç çerezler” olarak pazara giren Oreo, Amerika Birleşik Devleti’nde 1912 yıllarında piyasaya sürüldü. Oreo dünya üzerindeki popüler bisküvi markasıdır. Bunu da pek çok firma ile anlaşmalarından anlarız. Örneğin MCdonalds’ta Oreo MCflurry adında dondurma çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde Algida dondurma gruplarında bazı dondurmalar, Oreo’lu olarak satılır. Sadece gıda sektöründe değil teknoloji sektöründe de adı geçen Oreo, Android işletim sisteminde bir sürümünün adı vardır.

Oreo bisküvileri İngiltere versiyonları süt ürünü tüketmeyenler için uygun değildir. Çünkü İngiltere versiyonunda Oreo’nun içerisinde krema, peynir altı tozu sularından yapılır. Peynir altı tozu bazen buzağı rennetleri ile elde edilir. Bu şekilde elde edilen peynir altı tozlarından yapılan Oreo kreması, vejeteryanlar için uygun değildir.

Oreo

Oreo’dan Haram Olmadığına Dair Resmi Açıklama

Oreo üreticileri bu konu ile ilgili açıklamada bulundu. Oreo yönetimi, “Oreo ürünlerinin içeriği Müslüman tüketimine uygundur, ürünlerde kullanılan tüm hammaddeler Türk Gıda Kodeksi’ne uygunluğu titizlik ile kontrol edilir. Ürünlerde domuz ve domuz kökenli hiçbir ürün bulunmamaktadır, alkol ve alkol türevleri ürünleri ilave edilmemektedir.” açıklamasında bulundu.

Yiyeceğin Helal mi Haram mı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Oreo yöneticileri sözlerine ek olarak “Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Tebliği çerçevesinde, domuzdan elde edilen herhangi bir madde içeren ya da alkol ve alkol türevlerini içeren ürünler için, bu ürünlerin etiketi üzerinde bu maddeleri içerdiğine dair ifadelerin verilmesi zorunlu tutulur. Helal sertifikası Türk Gıda Kodeksi’ne göre yasal bir zorunluluk değildir.” açıklamasında bulundu.

Önerilen İçerik :   Yunan Mitolojisi Tanrıçaları: İsimleri, Anlamları ve Özellikleri

Oreo bisküvileri artık Türkiye’de üretilir. Bu nedenle Oreo bisküvileri helal onaylıdır, dinen Oreo tüketmende hiçbir kusuru yoktur. Her ülkenin helal onayları farklı olmaktadır. Fakat Oreo internet sitesi, belli ülkeler için açıklama yaparken diğer ülkelerin şüpheye düşmesini göz ardı etmektedir. Ancak ülkelerin gıda kodeksleri bu duruma el atarak, buna benzer sorunları çözmektedir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir